Äitienpäivän kunniamerkit 2025 – tee esitys viimeistään 1.11.

Aluehallintovirastot pyytävät 1.11.2024 mennessä esitykset vuoden 2025 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat esityksensä, ja ministeriö esittää kunnianmerkin saajat ritarikunnille.

Isoäiti ja tytär lähekkäin ja katsovat iloisena oikealle.

Äitienpäivän kunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, jonka ritarikunnat myöntävät lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä ansioituneille. Tasavallan presidentti luovuttaa kunniamerkit äitienpäivänä 2025 valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Sosiaali- ja terveysministeriö tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesitykset ritarikunnille. Kansalaisten ja yhteisöjen tulee tehdä esityksensä kunniamerkin saajista siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella saajaehdokkaat asuvat. Äitienpäiväkunniamerkin hakeminen sekä äideille jaettavat mitalit ovat maksuttomia.

Kuka voi saada äitienpäivän kunniamerkin?

Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä, sekä eri vähemmistöryhmiä, kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.

Esimerkillisen kasvatustyön sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisen lisäksi kunniamerkin perusteluna voi olla laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei kuitenkaan myönnetä.

Kuka voi esittää äitienpäivän kunnianmerkkiä?

Omat lapset voivat tehdä kunniamerkkiesityksen. Silloin siihen tulee sisältyä vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Jos äitienpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muulle kuin biologiselle äidille, esim. kasvatti-, sijais- tai tukiperheen äidille, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi esimerkiksi perheen hyvin tuntevan ja perheessä asuneen lapsen puoltokirje.

Myös muut omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia kunniamerkkiesityksen osalta, mutta tällöin esityksen tekijänä tulee olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö. Omaisten, tuttavien ja naapureiden tulee siis olla yhteydessä mahdolliseen esityksen tekijätahoon.

Mihin avit kiinnittävät huomioita ehdotuksissaan sosiaali- ja terveysministeriölle?

Ehdotuksissaan aluehallintovirastojen tulee huomioida, että kunniamerkin saajaehdokkaat edustavat tasapuolisesti äitejä ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.

Aluehallintovirastot ottavat kunniamerkkiesityksissään myös huomioon tasapuoliset alueelliset jakaumat sekä ruotsinkielisen väestön osuuden.

Miten äitienpäivän kunniamerkkiä haetaan?

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Lomakkeet toimintaohjeineen löytyvät Suomi.fi-palvelusta (suomi.fi) ja sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivustolta (stm.fi). Lomakkeet voi myös tilata aluehallintovirastoista.

Kunniamerkkiesitykset tulee toimittaa viimeistään 1.11.2024 sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka toimialueella saajaehdokas asuu:

Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 1, 13035 AVI
Lisätietoa: Leena Tulokas, kehittämispäällikkö

Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala:
Itä-Suomen aluehallintovirasto, PL 2, 13035 AVI
Lisätietoja: Eeva Eriksson, tarkastaja

Lappi:
Lapin aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 3, 13035 AVI
Lisätietoa: Eija Kallo, tarkastaja

Varsinais-Suomi ja Satakunta:
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 4, 13035 AVI
Lisätietoa: Pirjo Ojanen, suunnittelija

Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa:
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 5, 13035 AVI
Lisätietoa: Kirsi Mäenpää, tarkastaja

Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa:
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 6, 13035 AVI
Lisätietoa: Leena Meriläinen, kehittämispäällikkö

Kaikkien lisätiedon antajien sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@avi.fi.
Puhelimitse heidät tavoittaa puhelinvaihteen kautta: 0295 016 000.

Lisätietoa: