Kestävä tulevaisuus on koko koulun juttu Satavuolla
Vuonteella toimiva Satavuon koulu on ollut perustamisestaan asti kestävän kehityksen mallikoulu. Osoitukseksi kestävän kehityksen kasvatuksen edistämistyöstä Satavuon koululle on myönnetty OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti.

Vuonna 2021 myönnetty sertifikaatti sai jatkoa, kun OKKA-säätiön edustaja auditoi koulun toiminnan uudestaan maaliskuussa 2025. Satavuon koululla juhlistettiin sertifikaattia koulun väen ja kutsuvieraiden kanssa juhlakahveilla ennen pääsiäistä.



Satavuon koululla juhlittiin koko koulun voimin, kun koululle myönnetty kestävän kehityksen sertifikaatti sai jatkoa. Kestävyyttä on myös yhdessä tekeminen tekeminen, oppilaiden mukaan ottaminen koulutyön suunnitteluun ja lähiruoan käyttö kouluruokailussa. Koulun keittiössä työskentelevät kokit Minna Laivamaa ja Sari Alaja.
Ympäristöystävällisyys on huomioitu koulun suunnittelu- ja rakennusvaiheesta lähtien muun muassa rakennusmateriaaleissa ja koulun katolle asennettiin aurinkopaneelit tuottamaan sähköä. Satavuon koulua onkin kutsuttu Suomen ensimmäiseksi ekokouluksi. Kestävä kehitys on kuitenkin paljon muutakin kuin ekologisia rakennusmateriaaleja tai energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Koko koulun henkilökunta on sydämellään sitoutunut toteuttamaan kestävän kehityksen pedagogiikkaa. Miten se näkyy koulun arjessa?
Ninja-rataa ja Talent-kilpailuja
Sosiaalinen kestävyys näkyy Satavuon koulun toiminnassa erityisen vahvasti. Kuluvana lukuvuonna on nostettu erityisesti esiin sosiaalisen kestävyyden muotoa rohkeutta. Lapsia kannustetaan ja ruokitaan heidän rohkeuttaan. Lapset ovat päässeet testaamaan ja kehittämään rohkeutta esimerkiksi välitunneilla koulun tiloihin rakennetulla ninja-radalla. Ystävänpäiväviikolla puolestaan oppilaat saivat kokeilla jotakin uuttaa ja haastaa Satavuon koulun ohjaajana työskentelevän aktiivisalibandypelaajan maalintekokisaan. Koulun joka vuotisessa Talent-kisassa rohkeat oppilaat haastavat itsensä ja esittävät toisille omia vahvuuksiaan: joku laulaa, joku voimistelee, joku kertoo vitsiä tai soittaa soitinta.
Kaveritaitoja ja koulutyön suunnitteluun osallistamista
Sosiaalinen kestävyys on toisten ihmisten arvostamista, kunnioittamista ja toisten kanssa toimeen tulemista. Tavoitteena on, että joka päivä on kiva tulla kouluun ja töihin. Koulun aikuiset mahdollistavat oppilaille laadukkaan koulupolun, jossa lapsi kasvaa ”viskarista kutosluokkalaiseksi”. Kun hän siirtyy yläkouluun, hän vie mukanaan paitsi koulussa opitut akateemiset taidot myös sellaiset kaveritaidot, joilla varmasti pärjää yhteiskunnassa, antoivat koulun kuudesluokkalaiset palautetta.
Satavuon koululla on vahva yhdessä tekemisen henki: vahtimestari ohjaa koululla musiikkikerhoa ja -välitunteja, yläluokkalaiset ovat tet-harjoittelussa keittiössä ja koulun siistijä ottaa koulun pienimpiä mukaan siivoushetkiin.
Kestävän kehityksen mukaista toimintaa on myös Satavuon koulun yhteisöllisyys ja tiiviit kumppanuudet esimerkiksi vanhempainyhdistyksen ja seurakunnan kanssa. Riistanhoitoyhdistys on tehnyt pienempien oppilaiden kanssa linnunpönttöjä.
Tiiviit kyläyhteisöt ja naapuruussuhteet luovat mahdollisuuksia toteuttaa kohtuullisen helposti erilaisia pieniä ja suuria tapahtumia kuten KEKE-messut, bussiloikka, joulusauna ja eläinviikko.
Kestävän kehityksen työtä ohjaa kestävän kehityksen vuosikello, jossa on teemat vuoden jokaiselle kuukaudelle. Esimerkiksi huhtikuussa teemana on lukuvälitunnit ja lintujen kevätseuranta. Koulun oppilaista on koottu lakisääteisen oppilaskunnan lisäksi ryhmä, keke-agentit, jotka suunnittelevat ja arvioivat kestävän tulevaisuuden mukaista toimintaa yhdessä henkilökunnan kanssa. -Kun oppilaat otetaan mukaan koulutyön suunnitteluun, he oppivat myös tärkeitä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja, pohtii Satavuon koulunjohtaja Mari Lummi-Hiekka.


OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty Satavuon koululle mutta varhaiskasvatus ja perusopetus ovat elävät ja hengittävät samoista kestävän kehityksen periaatteista Satavuon päiväkodista alkaen.
Sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi
Suomen ensimmäiseksi ekokouluksi kutsuttu Satavuon koulu valmistui vuonna 2018. CLT-massiivipuupalkeista rakennetussa Satavuon koulussa on otettu huomioon ympäristöystävällisyys monilla eri tavoilla. Koulun tarvitsemasta sähköstä noin puolet tuotetaan aurinkopaneeleilla. Koulukuljetusten kilpailuttamisessa yksi tärkeistä kriteereistä on ollut vähäpäästöisyys. Koulussa kierrätetään jätteet, ja kouluruoassa käytetään mahdollisuuksien mukaan lähituottajien raaka-aineita. Koulun näyttämön ja verhot valmistivat paikallinen puuseppä ja ompelija käsityönä ja koulussa käytetään kangaspyyhkeitä paperipyyhkeiden sijaan.
Lue lisää
Satavuon koulun kestävän kehityksen Pedanet-sivu
Satavuon koulun kestävän kehityksen vuosikello