Huolen kanssa ei kannata jäädä yksin – mistä apua Laukaassa?

Sotatilanne Ukrainassa voi aiheuttaa huolta, ahdistusta ja pelkoa. Huolten kanssa ei kannata jäädä yksin.

Huolestuneisuus on luonnollinen reaktio voimakkaisiin muutostilanteisiin. Niitä voi jakaa läheisten kanssa. Keskusteluapua on myös saatavilla useista palveluista. Myös lasten ja nuorten jaksamista ja huolia kannattaa kuunnella ja suojata heitä ahdistavalta uutisoinnilta.

Kuuntele lapsia ja suojele heitä

Nopeiden viestintäkanavien ja sosiaalisen median vuoksi kriisi tulee lähelle kaikenikäisiä ihmisiä. Erityisesti lapsia ja nuoria tulee suojata ahdistavalta materiaalilta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut hyvää materiaalia vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville, siitä kuinka lapsia voi suojella uutistulvalta ja kuinka puhua lasten kanssa pelottavista uutisista. Sodan uhkakuvia – miten puhua lapselle?

Laukaan koulujen opiskeluhuoltoryhmät, varhaiskasvatuspalvelut ja nuorisopalvelut seuraavat nyt tehostetusti lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapsia ja nuoria tuetaan moniammatillisessa yhteistyössä. Koteihin on lähetetty viestiä oppilashuollon tukitoimista. Laukaan oppilashuolto päivystää hiihtolomaviikon ma-pe 28.2.- 4.3. kello 9 – 13 puhelimessa 040 615 8557. Myös tämä päivystys on tarkoitettu sekä oppilaille että aikuisille.

Arjen jatkuminen ja läheisistä huolehtiminen tärkeää

Inhimillisestä hädästä, sodasta tai väkivallasta kertovilta uutisilta ei voi välttyä. Niiden seuraamiselle kannattaa kuitenkin asettaa rajat. Uutisia kannattaakin seurata maltillisesti: yksi tai kaksi kertaa päivässä riittää. On myös tärkeää jatkaa arkea itsestä ja läheisistä huolehtien ja huomata kaikki, mikä on hyvin. Suomessa on rauha, kaikki toimii, olemme turvassa. Tilanteeseen etsitään ratkaisua. Mieli ry:n kriisiasiantuntijan vinkit siihen mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat

Auttaminen on monelle luonnollinen tapa vastata inhimilliseen hätään ja vaikuttaa omalta osalta kriisitilanteeseen. Ukrainalaisia apua tarvitsevia voi auttaa useiden luotettavien avustusjärjestöjen, kautta. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja Unicef ovat käynnistäneet hätäapukeräyksiä verkossa tai lipaskeräyksinä. Suomen Punainen Risti muistutti pari päivää sitten, että rahallinen apu on kriisin tässä vaiheessa nopein ja toimivin tapa.

Mistä keskusteluapua?

Tähän olemme koonneet tahoja, joista saa matalalla kynnyksellä keskusteluapua omaan tai perheen tilanteeseen.

Kiusaamista tai syrjintää ei hyväksytä

Laukaassa asuu sekä ukrainalais- että venäläistaustaisia ihmisiä. Me kaikki olemme laukaalaisia. On tärkeää muistaa kunnioittaa toista ihmisenä. Minkäänlaista kiusaamista tai syrjintää ei saa hyväksyä, muistuttaa kunnanjohtaja Linda Leinonen.

Laukaan kunnanhallitus käsittelee Ukrainan avustamista kokouksessaan 7.3. Avustus tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta.

Lisätietoja

Linda Leinonen

Kunnanjohtaja

040 188 0566

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Jussi Silpola

Sivistysjohtaja

0400 250 743

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

OPH:n ohjeita varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa