Kompostitarkastuksia tehdään kesällä 2023 myös Laukaassa
Kompostointitarkastuksia tehdään keväällä 2023 Jyväskylän seudulla
Jyväskylän seudun jätelautakunnan toimialueella tehdään kesä-elokuussa kompostointitarkastuksia. Jyväskylän seudun jätelautakunta toimii jätehuoltoviranomaisena Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa ja kompostointitarkastuksia on tarkoitus tehdä kaikissa neljässä kunnassa.
Tarkastusten aikataulu:
Viikko 20 Jyväskylä, Mäki-Matti
Viikko 21 Jyväskylä, Korpilahti
Viikot 22–24 Muurame, keskustaajama
Viikot 25–27 Jyväskylä, Jyskä, Kuokkalanpelto ja Köhniö
Viikot 28–31 Laukaa, Leppävesi, Vihtavuori ja keskustaajama
Viikot 32–33 Lievestuore ja Toivakka
Kompostointitarkastusten ajankohdasta tiedotetaan myös kuntakohtaisesti kuntien omissa
tiedotuskanavissa, verkkosivuilla, jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla sekä paikallislehdissä. Kiinteistöille ei ilmoiteta enää erikseen tehtävästä tarkastuksesta etukäteen.
Tarkastuksilla tarkastetaan kompostorin asianmukaisuus ja tarkastettavat kiinteistöt on valittu satunnaisotannalla
Tarkastettavat kiinteistöt on valittu satunnaisotannalla, eikä kompostitarkastus edellytä kiinteistön omistajan paikalla oloa. Kompostointitarkastuksella tarkastetaan kompostorin asianmukaisuus sekä kompostorin tyyppi tai malli. Kompostorin tulee olla tarkoitukseen sopiva eli ilmastoitu, haittaeläinsuojattu sekä ympärivuotisessa käytössä olevan kompostorin tulee olla myös lämpöeristetty.
Tarkastajalla on päällään keltainen huomiovaatetus sekä näkyvillä myös Jyväskylän kaupungin henkilökortti. Tarkastaja tekee tarkastuspöytäkirjan, joka toimitetaan asukkaalle tarkastuksen jälkeen. Mikäli kompostoinnissa on puutteita, tarkastaja antaa toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi.
Tarkastusten taustalla on jätelaki, joka velvoittaa alueellista jätehuoltoviranomaista pitämään rekisteriä biojätteensä kompostoivista kiinteistöistä. Lisäksi jätelain 123 § antaa jätehuoltoviranomaiselle oikeuden tehdä tarkastuksia.
Biojätettä hyödynnetään biokaasun ja multatuotteiden tuotannossa
Tarkastusten tavoitteena on myös tiedottaa biojätteen erilliskeräyksen merkityksestä.
Jätehuoltomääräysten mukaisesti kaikilla Jyväskylän seudun asuinkiinteistöillä on biojätteen erilliskeräysvelvoite. Tämä tarkoittaa sitä, että biojätettä ei saa laittaa sekajätteeseen vaan se tulee lajitella omaan tai naapureiden kanssa yhteiseen biojäteastiaan tai kompostoriin.
Jyväskylän seudulla tämä biojätettä koskeva erilliskeräysvelvoite on ollut voimassa vuodesta 1996. Erilliskeräysvelvoitteesta huolimatta kotitalouksilta kerättävän sekajätteen seassa on edelleen jopa 23 prosenttia biojätettä. Tämä selvisi vuonna 2021 tehdystä sekajätteen koostumustutkimuksesta.
Biojätteen huolellisella lajittelulla on merkitystä, koska lajittelu vähentää Tampereelle polttoon kuljetettavan sekajätteen määrää ja painoa, ja siten myös jätteen kuljetuksista aiheutuvia kustannukset vähenevät. Koostumukseltaan märkä biojäte aiheuttaa myös ongelmia polttolaitoksessa. Biojäte on myös arvokas raaka-aine, joka hyödynnetään biokaasun ja multatuotteiden tuotannossa.
Kompostirekisterin tietoja päivitetään jatkuvasti – puuttuvia tietoja kysellään tekstiviestillä
Jätehuoltoviranomaisella on velvollisuus ylläpitää rekisteriä kiinteistöistä, jotka kompostoivat biojätteensä. Kompostirekisterin tietojen päivitystä tehdään jatkuvasti, sillä osa aikaisemmin ilmoitetuista tiedoista ei ole lainsäädännön vaatimusten mukaisia.
Puutteellisten kompostointitietojen täydentämistä tullaan kokeilemaan lähettämällä kompostoinnin yhteyshenkilölle tekstiviesti, jossa pyydetään täydentämään kompostorin puutteellisia tietoja. Tekstiviestin lähettäjänä näkyy Jyväskylän kaupunki. Tekstiviestissä on linkki kyselyyn, josta tarkempia tietoja omasta kompostorista voi lähettää jätehuoltoviranomaiselle.
Lisätietoa: jatelautakunta@jyvaskyla.fi, https://www.jyvaskylanseutu.fi/jatehuolto
tai 014 569 0178 (ti–ke klo 9–12, to klo 12–15