Kouluturvallisuuden kannalta olennaista on ennaltaehkäisevä työ kouluilla

Oppilaita osallistava ja hyvinvointia tukeva yhteisöllinen työ joka luo hyvinvointia, ehkäisee koulupudokkuutta ja kiusaamista. Tärkeää olisi luoda kouluilla sellaista toimintakulttuuria, jossa kiusaamista ei hyväksytä ja jossa kaikkeen epäasialliseen käytökseen puututaan.

Kouluturvallisuus-hanke (2023-2024)

Kouluturvallisuus-hanke oli luonteva jatkumo systemaattiselle hyvinvointityölle, jota Laukaan kouluissa ja esiopetuksessa on tehty pitkäjänteisesti jo vuosien ajan – toisinaan myös hanketyöntekijöitä apuna käyttäen ja usein yhteistyössä Keski-Suomen muiden kuntien kanssa. Laukaan perusopetus on ollut vuosina 2021-2024 mukana alueellisissa hankkeissa Sitouttava kouluyhteisötyö 1 ja 2, jolloin mm. rakennettiin Hyvinvointiopetuksen vuosikello jota kaikki koulut nyt noudattavat, sekä ryhdyttiin järjestelmällisesti seuraamaan  oppilaiden poissaoloja ja puuttumaan niihin ennen kuin siitä tuli valtakunnallinen normi. Näiden kahden SKY-hankkeen jälkeen Laukaa on osallistunut v. 2024 alueelliseen hankkeeseen Yhteisessä koulussa, jonka tavoitteena on ollut jakaa jo kehitettyjä hyviä käytänteitä kouluun kiinnittymiseen myös muihin Keski-Suomen ympäristökuntiin. Jatkoa on tiedossa; juuri on jätetty Opetushallitukselle uusi hankehakemus kiusaamisen vastaiseen työhön vuosille 2025-2027 yhdessä 15 muun Keski-Suomen kunnan kanssa.

Kouluturvallisuus-hanke oli Laukaan kunnan oma hanke. Tärkein tavoite oli päivittää olemassa oleva suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä ja siten varmistaa yhtenäiset puuttumisen ja kirjaamisen käytänteet kaikilla kouluilla. Lisäksi hankkeella rahoitettiin mm. opetustoimen MAPA-koulutusten sijaiskustannuksia, koulutettiin kuntaan toinen MAPA-kouluttaja, ja kustannettiin koulujen 6. luokkalaisille kännykkäsovellus Luokkahenki Kiusa osaksi syyslukukautta 2024. Lisäksi hanketyöntekijä suunnitteli ja järjesti mm. täydennyskoulutusta henkilökunnalle, kartoitti ja kehitti ankkuritoimintaa Laukaassa, antoi tarvittaessa konsultaatioapua kouluille kiusaamis- ja häirintätilanteissa sekä laati kouluille valmiin hyvinvointikyselypohjan käytettäväksi  oppilaille ja huoltajille. Tulossa on vielä Keski-Suomen sovittelutoimiston infotilaisuudet henkilöstölle ja huoltajille, kiusaamisen vastaiseen työhön liittyvä vanhempainilta ja alakoulujen tukioppilaskoulutusta syksyllä 2025.

Kouluturvallisuus-hanke toimi elokuusta 2023 vuoden 2024 loppuun ja oli OKM:n rahoittama hanke.

Kouluturvallisuuden johtaminen Laukaassa 

Kouluturvallisuuden vahvistamisen hankkeessa haastattelussa Laukaan kunnan sivistysjohtaja Jussi Silpola. Kunnassa on syksyllä 2024 otettu käyttöön päivitetty suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä esi- ja perusopetuksessa. Sivistysjohtaja Jussi Silpola kertoo uuden päivitetyn suunnitelman käyttöönotosta sekä kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisesta työstä esi- ja perusopetuksessa.

Koulussa puututaan kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään

Kouluturvallisuuden vahvistamisen hankkeessa haastattelussa Laukaan kunnan Kuhaniemen koulunjohtaja Teemu Hytönen. Haastattelussa pureudutaan siihen, mikä on koulunjohtajan ja opettajan rooli kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemisessä ja puuttumisessa. Videolla Teemu kertoo myös kodin ja koulun yhteistyön merkityksestä kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisessa työssä.

Koulukuraattorin rooli kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisessa työssä

Kouluturvallisuuden vahvistamisen hankkeessa haastattelussa Laukaassa työskentelevä kuraattori Kirsi Alastalo Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Kirsi kertoo siitä, miten kuraattori työskentelee kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisessa työssä koulussa.

Koulunuorisotyö kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisessa työssä

Kouluturvallisuuden vahvistamisen hankkeessa haastattelussa Laukaan kunnan koulunuorisotyöntekijä Ronja Pakkanen. Haastattelussa nousee esiin, miten koulunuorisotyöntekijä voi ehkäistä ja puuttua kiusaamisväkivaltaan, sekä tukea oppilaita läpi koulupolun.

Kuuntele myös hankkeessa toteutettu Nuoret kysyy -podcast Spotifyssa, jonka aiheena seksuaalinen väkivalta ja häirintä.

Lisätietoja

Anu Kaasalainen

Palvelupäällikkö

040 640 1771

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi